Som fritt fall på Tivoli fast på plant underlag, och utan skrikande medpassagerare.

Sensommaren 2015 provkörde jag en Tesla. Det var kärlek vid första accelerationen. Vilket vridmoment, vilken kraft. Och så tyst. Eller som Rory Reid i Top Gear säger med ögon stora som pingpongbollar:

“Tesla blir för bilindustrin vad Ford blev för häst och vagn.”

Det hoppas jag också.

Testkörningen ledde till många följdfrågor. Varav alla får sina svar i Ashlee Vance bok om Elon Musk. Vilken i sig själv är en berättelse på “speed”. För är det något begrepp som kan sammanfatta huvudpersonen Elon Musk så är det kort och gott. Energin.

Eller så här.

Har du sett filmen Limitless? Den handlar om en trött författare som slarvar med sitt liv. Tills han en dag råkar få i sig ett litet piller med oanade positiva “kreativitets-effektivitets-effekter”, kanske man kan kalla det. Han får helt enkelt allting gjort och lite till. Problemet är så klart att effekten planar ut, och ja … att det finns bieffekter.

Elon Musk är som huvudpersonen i Limitless med piller, fast utan piller alltså. Ja, du förstår vad jag menar. Och inga bieffekter. Fast det är å andra sidan inte helt sant. För som med alla trovärdiga huvudpersoner är han inte en oövervinnerlig supermänniska. Tvärtom. Hans “kreativitets-effektivitets-enerigi” har ett pris. Svagheterna, och utmaningarna är plågsamma. Och backstoryn om hans uppväxt, hjärtskärande. Du förstår varför Musk lämnar Sydafrika för Amerika innan ljusen på födelsedagstårtan blåsts ut.

Och här någonstans hade jag egentligen tänkt börja. För detta inlägget skulle ha handlt om integrerad redovisning (eller Integrated Reporting, IR) och Novo Nordisk. Novo Nordisk arbetar  med Tripple Bottom Line och redovisar de ekonomiska resultaten i relation till de etiska, sociala och miljömässiga resultaten. Ett föredöme här i Norden. Men i Sydafrika är sådan rapportering lag för alla börsnoterade företag.

Sydafrika alltså.

Landet som supernörden Elon Musk inte såg någon framtid i visar fram fötterna på rapporteringsområdet. Beröringspunkterna väcker följdfrågor om hållbarhetsredovisningar och elbils-revolutionären.

Men det tar vi i nästa inlägg.

Tesla Model S. Malmö 2015Tesla Model S. Malmö 2015.

 

LinkedIn
Facebook
Instagram
Twitter
Follow by Email
RSS
Google+
https://www.oretopia.blog/2016/11/28/elon-musk-och-ren-energi/